Развивай се, играейки

Психодрама, социометрия и групова терапия

Действен метод за развитие на индивиди, групи и общности

При всяка здрава и пълнолетна личност, собственото й развитие и справяне с предизвикателствата на ежедневието е нейна лична отговорност.

Предимства на психодрамата

Психодрамата позволява да изследваме междуличностните  отношения в действие; Работата в група и отношенията в нея могат да послужат за преоткриване и осъзнаване на отношения в личната ни първична група – нашето семейство

Групата може да ни даде подкрепа и осъзнаване на сходството в предизвикателствата, които среща всяка една зряла личност

Групата може да ни даде нова или допълнителна гледна точка към възможностите  в индивидуалното ни развитие и междуличностни отношения;

Източниците на конфликти – минали, настоящи и бъдещи, могат да се определят и преодолеят;

Спонтанността, креативността и споделения собствен опит, се превръщат в източник на нови решения и открития за себе си и другите.

В своя реплика към Фройд, през 1912

Морено казва: „И така д-р Фройд, аз започвам от там, където Вие спирате…Вие анализирате сънищата (на вашите пациенти), аз се опитвам да им вдъхна куража да продължат да мечтаят” (от „Да говорим, играейки” на П. Дьоларош)

Психодрамата е замислена като метод на групова терапия, който ползва и изключително цени спонтанността и креативността на участниците в процеса на промяна. Създаден е от Джейкъб Морено в началото на ХХ век.

„Психодрамата се занимава с реални житейски ситуации, не разчита на интервюта, въпросници и доклади. Хората всъщност се изследват … докато се движат и говорят или действат в определена ситуация”

„Основи на психодрамата”, Морено

Формат и продължителност

  • Групи за собствен опит и развитие. Участниците обикновено са от 8 до 12 човека.

Групите за личен опит обхващат достатъчно дълъг период от време и интензитет, за да има реална възможност за личностно развитие и израстване. Приетият от практиката период и интензитет е 200 – 250 часа, разположени в една календарна година

  • Групи за развитие, взаимопомощ и работа по конкретни предизвикателства за личността. Обхващат период от 12 – 16 сесии (36 – 48 часа), разположени в 3 месеца. Срещите са седмични. Целите на групата са предварително зададени.

 Кой може да участва?

Всеки  проявяващ желание за изследване и познание на себе си и другите,  лично и професионално израстване основаващо се на продуктивни междуличностни отношения.

За специалистите, проявяващи интерес за развитие в полето на психодрама терапията групата за личен опит е задължително ниво, преди старта на обучителните нива в метода

Процедура по включване в група за развитие

Попълване на онлайн заявка

Провеждане на индивидуални срещи с водещия преди старта на групата.

Избор на формат за Вашето участие и интензитет на работа, съобразно двата основни формата – седмичен или месечен и насоките на водещите на програмата.

Как работим?

Уикенд срещи: Членовете на групата се събират веднъж в месеца – събота и неделя от 10.00 до 19.00

Седмични срещи: Членовете на групата се събират веднъж в седмицата: 18.30 – 21.30 ч.

Leave a Reply

Your email address will not be published.